website noodverlichting

NOODVERLICHTING

Noodverlichting helpt paniek te voorkomen en verkleint de veiligheidsrisico’s.

Wettelijk verplicht in openbare gebouwen.

Noodverlichting is er in de eerste plaats om bij spanningsuitval een gebouw veilig te kunnen verlaten. Het stelt mensen in staat (gevaarlijke) processen veilig te beëindigen, zich te oriënteren op hun omgeving en de weg naar de dichtsbijzijnde nooduitgang te vinden.

Wettelijk verplicht in openbare gebouwen.
In openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, winkels en hotels en in bedrijven is noodverlichting wettelijk verplicht. Dat is niet voor niets. Als de stroom uitvalt en het ineens donker is, kan dat leiden tot verwarring, desoriëntatie en soms zelfs angst. In dat geval zorgt een goede noodverlichtingsinstallatie ervoor dat iedereen het gebouw kalm, veilig en via de kortst mogelijke route kan verlaten.

Wie is aansprakelijk of verantwoordelijk?
Volgens de bouwwetgeving is de eigenaar van een gebouw aansprakelijk voor de noodverlichtingsinstallatie, volgens de Arbowet de werkgever. Ook al zouden eigenaar en werkgever van een pand verschillende personen zijn, uiteindelijk is het zo dat de gebruiker verantwoordelijk is om te constateren dat het pand niet veilig is en dat hier iets aan gedaan dient te worden.

Noodverlichting heeft een andere energievoorziening dan normale verlichting en treedt automatisch in werking zodra de netspanning uitvalt of terugvalt. De noodverlichting moet dan minimaal 60 minuten blijven branden.

Buyrogge Safe adviseert u volledig over de juiste projectering van uw noodverlichting, zoals de wet het eist.

noodverlichting, openbare gebouwen, Buysrogge, lichtplan