Toegangscontrole

Met toegangscontrole wordt het proces van wel of niet toegang verlenen tot een faciliteit bedoeld en heeft tot doel de vraag “heeft persoon X toegang tot faciliteit Y?” te beantwoorden en te effectueren. De invulling, die hieraan gegeven wordt, kan variëren van een positieve tot een negatieve reactie, van eenvoudige lijfwachten, tot complexe RFID- of biometrische systemen, van slot en sleutel tot challenge response algoritme en een cryptografische sleutel. Beetje ingewikkeld maar laten we een simpel voorbeeld nemen

In het dagelijks leven is een supermarkt een mooi voorbeeld. De eerste zone wordt gevormd door de supermarkt zelf, die op slot is. Een tweede door het kantoor van de manager dat afgesloten is, de derde door de kluis zelf, waar het belangrijkste ligt: de buit.

De moeilijkste vraag die je als supermarkteigenaar moet beantwoorden is is wie er toegang heeft. Om die vraag te beantwoorden moet worden vastgesteld wie de persoon in kwestie is en of deze toegang heeft tot de ruimte in kwestie. De eerste vraag, naar authenticatie, kan op twee manieren worden gesteld:

  1. Is de persoon in bezit van een sleutel? Dit kan een fysieke sleutel zijn, maar ook een wachtwoord, bioscoopkaartje of een code op een RFID-chip. Wie de sleutel heeft, heeft toegang.
  2. Is de persoon wie hij zegt te zijn? Deze vraag kan op meerdere wijzen worden beantwoord, bijvoorbeeld door biometrie in de vorm van vingerafdrukken of irisscans maar vaak volstaat een geldige legitimatie. De vraag of het opportuun is de persoon in kwestie toegang te verlenen, is een heel andere en wordt meestal toevertrouwd aan menselijk personeel.

De moderne technologie ontwikkelt zich in een rap tempo en er zijn nu al legio mogelijkheden om zonder de traditionele sleutel een deur te openen.

Benieuwd welke toepassingen Buysrogge voor uw onderneming interessant zijn? toegangscontrole

Toegangscontrole