Waarom elektronisch toegangsbeheer?

Dit artikel  beschrijft de verschillen tussen het beheer van toegang met traditionele mechanische sleutels (met bijbehorende cilindersloten) en toegangsbeheer met elektronische passen.

In een traditionele situatie zijn deuren vaak uitgerust met een mechanisch slot; veelal een cilinderslot. De deur kan alleen ontgrendeld worden met een passende sleutel. Deze wordt in het slot gestoken waarna de zogenaamde nachtschoot in het slot en uit het kozijn terug worden gedraaid. De deur kan dan door middel van de kruk of draaiknop worden geopend.

In de huidige, moderne omgeving wordt veelal gebruik gemaakt van een elektronisch toegangscontrole of liever toegangsverleningssysteem. Hierbij worden de deuren voorzien van een elektrisch bedienbaar opener, grendel of kleefmagneet en de deur via een deurcontroller (elektronica waarmee de deurfuncties worden beheerd) wordt vrijgegeven om te openen. We gaan er bij deze vergelijking van uit dat de deurcontroller is voorzien van een kaartlezer voor de herkenning van de elektronische sleutels (kaarten).

Beide oplossingen voor het voorkomen van onrechtmatige toegangsverschaffing door ongewenste personen, hebben hun specifieke eigenschappen en praktische consequenties.

elektronisch toegangsbeheer

Toepassing traditionele sloten

  • Een sleutel voor een of meerdere deuren geeft toegang op elk moment van de dag. Ool als u dit niet wilt ( weekenden, avonden, buiten openingstijden etc.)
  • De momenten dat iemand zich toegang verschaft of een poging daartoe doet, zijn niet inzichtelijk. Anders gezegd, u heeft geen gegevens over het gebruik of misbruik van uw beveiligde deuren en ruimtes. Dit betekent ook dat u niet beschikt over gebruiksgegevens uit het verleden. Vaak komt men eerst na een paar dagen tot de conclusie dat er iets is ontvreemd. Op dat moment kan het nuttig zijn te weten wie er de afgelopen dagen in de betreffende ruimte is geweest.
  • Traditionele vergrendeling geeft u geen inzicht of de deuren daadwerkelijk zijn gesloten. Na werktijd dient u dit fysiek te controleren of te vertrouwen op uw werknemers dat de ruimtes vergrendeld zijn.
  • Bij verlies of diefstal van een sleutel bent u genoodzaakt de betreffende cilinders te vervangen (ook al gebruikt u gecertificeerde sleutels) en alle mogelijke andere sleutelbezitters van een nieuwe sleutel te voorzien. In praktijk kost dit elke keer weer veel tijd en geld omdat de vervanging per deur plaats vindt en alle betrokken personen benaderd moeten worden.
  • De sleutelbeheerder heeft een behoorlijke administratieve klus aan het bijhouden van welke persoon welke sleutel bezit en waar deze sleutel toegang toe heeft. In de meeste gevallen klopt deze administratie naar verloop van tijd niet meer en weet men in geval van nood vaak niet meer te achterhalen waar de sleutels zijn.
  • In geval van een calamiteit is het niet mogelijk bepaalde deuren of ruimtes te sluiten of vrij te geven zonder deze persoonlijk en ter plekke af te sluiten. Crisissituaties of een plotseling optredende criminele actie vragen om mogelijkheden ter afsluiting of ontruiming.
  • Een mechanische sleutel is alleen geschikt als ontgrendel medium voor sloten. Andere toepassingen zijn niet mogelijk.
  • Mechanische sleutels vereisen een fysieke handeling, die weliswaar niet veel tijd maar wel een redelijk vaste hand vereist. In verzorgingstehuizen wordt dit nog wel eens als lastig ondervonden. Vaak moet alles wat men in de hand heeft worden neergezet om de deur te ontgrendelen en openen.

Bron: NEDAP

Buysrogge heeft veel ervaring en kennis in huis. Onze medewerkers werken met de meest moderne technieken en toepassingen op gebied van elektronisch toegangsbeheer.